вторник, 7 май 2024 г.

Стефан Манов: Първата задача на парламента трябва да е премахването на хартиената бюлетина

Снимка: БГНЕС

Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК коментира пред БНТ, че връщането на хартиената бюлетина е създало очакван хаос при отчитането на гласовете, затова според него една от първите задачи на новия парламент трябва да бъде премахването ѝ.

„Развалихме къща, за да направим колиба. Това, което видяхме вчера и тази нощ, е очакваният хаос с връщането на хартиената бюлетина. Тя не донесе повече избиратели, активността остана ниска, но се върна напрежението при предаването на протоколите. Това е хроника на една предизвестена изборна история, която я говорим от няколко месеца. Народното събрание трябва да отвори Изборният кодекс и с техническа поправка да премахне хартиените бюлетини, защото наесен предстоят местни избори, където на много места се гласува с три бюлетини – за кмет, за кмет на кметство и за общински съвет“, посочи той.

Той коментира и ръста на проблемите с машините за гласуване.

„Трябва да се направи анализ на дефектиралите машини. Факт е, че проведохме 6 избора с тези машини и досега имаше 30 до 50 отказали устройства, а сега в редица случаи имаше проблем с отпечатването. Знаете какво се промени от предходните избори – смени се хартията, не бяха направени по мое мнение достатъчно тестове и проверки, за да може това устройство, което може да смята, да се превърне в скъп принтер на бюлетини. Берем плодовете на една законова поправка в 12 без 5, писана на коляно“, коментира той.

Според Манов ЦИК е предоставила късно необходимата информация на Министерство на електронното управление и късно са сертифицирани машините.

Той отчете още, че около 190 000 българи зад граница са гласували, което не е лош резултат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html