11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Цветелина Пенева: В 10% от секциите броенето няма да може да се гледа онлайн

Снимка: БГНЕС

„Няма какво да се случи, че да се опорочи вотът на гражданите, защото членовете на СИК ще броят. Въпросът е какво ще виждаме ние, които се интересуваме как става броенето. На участниците в процеса, тези, които се занимават с неговото администриране, е ясно, че около 10% от секциите в България няма да могат да бъдат наблюдавани онлайн, но това не означава, че устройствата няма да запишат броенето и записът да бъде качен от „Информационно обслужване“ на сайта, където е бил стриймът от другите секции. Ще можем да го видим няколко дни по-късно, това ще остане видимо“, Това каза в ефира на БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

По думите й още се очаква ЦИК да разпише как ще протича броенето на бюлетините, които на тези избори са два вида, за да знаят всички членове на СИК какво да правят. „Предполага се че времето за броене ще се удължи, защото показването пред видеонаблюдението на всяка бюлетина ще отнеме повече. Ако това става за 10 секунди, това означава, че една секция с 300 бюлетини ще бъде изброена може би за час и половина. Всичко зависи от начина на организация на работа в съответната избирателна комисия и от това какви указания ще даде ЦИК“, смята Пенева. Тя обърна внимание, че и секционният протокол е в нова форма, която е „сравнително утежнена“ от познатия вид на последните няколко избора.

„Вярвам, че изборите ще бъдат проведени честно и няма да има големи проблеми, с изключение на това как ще се отчетат резултатите след края на изборния ден. След последните промени в Изборния кодекс знае, че ще се броят два вида бюлетини, ще се брои до късно. Това е процес, който досега не е осъществяван. Ще се брои в условията на видеонаблюдение и видеоизлъчване. Това няма да създаде проблем, ако изборната администрация бъде добре обучена и ако членовете на ЦИК проведат адекватно обучение и разпишат адекватни инструкции какво трябва да прави всеки участник в изборния процес. … Надяваме се и партиите да проявят своята отговорност и да проведат обучение на номинираните от тях членове на секционни избирателни комисии. Като граждани не трябва да се фокусираме само върху процеса на видеонаблюдение. Най-важното е как ще се броят и ще се отчитат резултатите“, изтъкна тя.

Цветелина Пенева подчерта, че Общественият съвет е предложил на ЦИК да бъде проведена симулация как ще се броят бюлетините с видеонаблюдение. То ще бъде проведено в понеделник, 20 март.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html