сряда, 24 април 2024 г.

Върна се и последната група от експедицията ни в Антарктида

Снимка: БНР/Николай Христов

Върна се и последната група от експедицията ни в Антарктида, съобщи БНР. Тя пристигна днес по обяд на летище София с полет от Рим. Те бяха посрещнати от ръководителят на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев.

„Работеше се по 7 научни проекта по глобални проблеми като замърсяването на Южния океан с микропластмаси, което е проблем за цялото човечество, като глобалното затопляне на климата, всички виждаме и усещаме това. Важното тука, което отличава от останалите експедиции, е това, че за пръв път в морската история на България български военен научноизследователски кораб стигна до Ледения континент. Досега близо 30 г. в Световния океан няма кораб с български флаг“, поясни професорът.

„Последният един месец е доста вълнуващ за нас, тъй като приключи една особено специална експедиция за нас, тъй като вече сме на едно ново ниво и имаме начало на един нов проект. Същевременно пътуването, което е доста дълго от Антарктика дотук – 15 дни, и това ние обтегнало до последен предел“, каза един от участниците в антарктическата експедиция Йордан Тодоров.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html