16.8 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Силна суша обхвана северните райони на Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силна суша обхвана северните райони на Италия, съобщава БНР. За решаването на този сериозен проблем през следващата седмица предстои заседание на кабинета.

„Намираме се в ситуация на воден дефицит, който се натрупа от зимата на 2021 г.”, е оценката на климатолога към Националният съвет за научни изследвания (CNR) Масимилиано Паскуи. За ежедневника „Кориере дела сера” той уточнява, че е необходим постоянен не прекалено силен дъжд, за да може да емя възстановяване на водните ресурси – най-вече в северозападните райони са необходими 50 дни с валежи. Според Паскуи пролетта трябва да донесе количество дъжд в съответствие с нормалното за периода, но за най-засегнатите места ще е нужна за възстановяване поне една година.

Причината за сушата е в промяната движението на въздушните маси от Атлантическия океан, които допринасят да има валежи. От миналата година до сега тези от дъжд са с над 40% по-малко, а от сняг – с 50%. По-малкото валежи пресушават По, най-голямата река на Апенините, на алпийските й притоци и езерата и впоследствие водят до недостиг на вода за земеделието, промишлеността и бита.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html