петък, 29 март 2024 г.

Израелци отказват да ходят запас, протестират срещу съдебните реформи

Безспорен факт е, че Израел има най-боеспособната армия в света.
Снимка: БГНЕС

Стотици резервисти в Израел отказаха да се явяват на военен сбор и да участват във вонени учения в знак на протест срещу спорните съдебни реформи на правителството, съобщи агенция ТПС, цитирана от БТА.

Сред резервистите отказали да ходят на занятия има пилоти, ръководители на въздушното движение, наземни екипи и оператори на въздушни дронове, както и членове на подразделения за специални операции и екипи за киберзащита. През последните дни стотици военнослужещи от други родове войски също заплашиха да откажат повикване.

Една резервистка написа в съобщение до щаба си, което сподели в социалните мрежи: „След като разбрах, че коалицията не възнамерява да промени лицето си в контекста на спирането на законодателния блиц, посвещавам предстоящата седмица на войната за демокрация и срещу държавния преврат.“ Тя добави: „Няма да мога да стигна до резервите и няма да бъда на разположение на резервите, ако имат нужда от мен в поделението. Сега приключих разговора с командира на поделението, информирах го за това. И също така пиша тук.“

Друг резервист пише: „Следващата седмица съм в Кнесета в дните на резерва. В близко бъдеще приоритетите ми се промениха“.

Министърът на отбраната Йоав Галант и началникът на Генералния щаб на армията ген. Херци Халеви, заедно с лидери на опозицията, призоваха резервистите да не бойкотират обучението, като заявиха, че отказът им вреди на националната сигурност.

„ЦАХАЛ (воентите сили за отбрана на Израел – б. р.) няма да може да действа без доброволческия дух на резервистите и тяхното желание (да служат), което зависи от запазването на ЦАХАЛ като народна армия в една демократична еврейска държава“, заяви Халеви в реч на 12 март.

Лидерът на опозицията Яир Лапид и лидерът на партията „Национално единство“ Бени Ганц, който преди това е бил министър на отбраната и началник на Генералния щаб – също призоваха резервистите да не бойкотират обучението. Резервистите трябва да „продължат да служат, да се явяват независимо от всичко, да защитават тази страна с протести и да я защитават, въпреки болката“, заяви Ганц по-рано през март.

Универсалната военна служба в Израел включва служба в резерва до 40-годишна възраст. Резервистите подсилват израелската армия в ситуации на война, бедствия или национални извънредни ситуации. Някои резервисти продължават да служат в предишните си части, а други са разпределени в специални резервни формирования и периодично са призовавани за обучение.

Противниците на реформата на съдебната система обещаха да засилят протестите си, след като на 15 март министър-председателят Бенямин Нетаняху отхвърли компромисната рамка, предложена от президента Исаак Херцог. Лидерите на опозиционните партии определиха плана на Херцог като жизнеспособен, макар и не идеален. Реформите в съдебната система, предложени от управляващата коалиция, предизвикват сериозни спорове. Законодателството, което напредва в Кнесета, ще промени най-вече начина на назначаване и отстраняване на съдиите, ще даде на Кнесета възможност да отменя някои решения на Върховния съд, ще ограничи възможността на съдиите да прилагат стандарти за „разумност“ и ще промени начина, по който се назначават юридически съветници в министерствата.

Поддръжниците на правните промени твърдят, че искат да сложат край на дългогодишните превишавания на правомощията на съда, докато противниците им определят предложенията като антидемократични.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html