20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Първият музей на футбола в Източна Европа пази фланелка на Стоичков

Снимка: FOOTBALLMUSEUM.RO

Първият музей на футбола в Източна Европа се намира в Букурещ. Той е на осем нива и е разположен на площ от над 1500 кв.м. в реставрирана историческа сграда в Стария център на улица “Габровени” 24.

В стаята за преживявания, покрита с 5-метрови LED екрани, са най-ценните фланелки на чуждестранни играчи: има такава, носена от двукратния носител на “Златна топка” Роналдо в приятелски мач между Бразилия и Хаити през 2004 г. На видно място е и фланелката на Христо Стоичков, която е носил през 1992 г. в Барселона, съобщава БТА.

В нмузея са изложени 271 предмета. Колекциите ще се сменят на всеки три-четири месеца. За последните 115 години това е вторият частен музей в Румъния. Първоначалната инвестиция по откриването му възлиза на 1 600 000 евро. Входният билет за възрастни е 49 леи (20 лв.), за деца е 33 леи (13 лв.). Групи от по 11 и повече души ползват намаление. Отделно всеки месец има различни промоции.

“Капитан” на музея е Георге „Джика“ Попеску, който е бил истински капитан на румънския национален отбор. Тениски, носени от него и негови колеги, са изложени във витрини. В така наречената румънска стая откриваме фланелката на румънския футболен защитник Николае Лупеску в приятелски мач с Алжир от 1964 г. – това е и най-старата тениска в колекцията. В музея се съхранява и тениската на Николае Добрин, която носи в мача с Чехословакия през 1971 г. Дрехата е запазена с отличителен знак – върху нея има петно от кръв, защото тогава Добрин претърпява контузия. Във витрини са изложени и тениските на Георге Хаджи, когато е играл под номер 10 в Реал Мадрид. Има и цял кът, посветен на женския футбол.

“През 1880 г. се е изиграл първият футболен мач между жени. През 1990 в Румъния се появява първият женски футболен отбор. Искаме да направим специална кампания за жените, тъй като и те са важни в тази игра, в този спорт. Искаме те да имат специални екипи. Сега жените, които са над 20-годишни, играят със смесени екипи. Сложно е. Търсим и помощ отвън”, разказва заместник-директорът на музея Тициана Гаджиу.

В така наречената международна стая може да се проследи еволюцията на футболната топка от Световното първенство от 1930 г. до наши дни, да се видят стадиони, направени от конструктори Лего, както и известни международни футболни списания, на чиито първи страници са и румънски играчи.

Топка, направена от екрани, кабина на футболните коментатори, специална маса за пресконференции, игра на джаги са само част от изненадите за посетителите.

Заместник-директорът на музея Тициана Гаджиу казва, че важна е не само страстта ни към спорта, но и нуждата, която има на пазара. „Хората търсят места за забавления. Туристическата мрежа в Букурещ не е толкова развита и хората търсят какво да правят в свободното време. Няма да забравя как при мен дойдоха приятели и ме попитаха какво интересно място могат да посетят в Букурещ. Погледнах в Trip Advisor и си дадох сметка, че изборът е беден. След това мои колеги бяха в музеи в Берлин. И така се появи амбицията да направим и ние един проект. Нещо по-голямо, уникално. Най-накрая футболът си намери място – това е и нашето лого. Всяка европейска столица си има музей на футбола. Но в Източна Европа нямаше нито един, а този спорт е на почит в региона. И си казахме – защо не“, пояснява тя, цитирана от БТА.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html