четвъртък, 28 март 2024 г.

В Охрид Косово и Сърбия се договориха как да изпълняват споразумението от 27 февруари

След преговорите еврокомисар Борел каза, че нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия не може да се избегне.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Охрид Косово и Сърбия и се договориха как да изпълняват споразумението, подписано между тях още на 27 февруари. Това стана след 12 часа преговори, съобщава БНР, като се позовава на изказване на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Първоначално предложихме по-амбициозен анекс към споразумението, но за съжаление и двете страни не се съгласиха с това подробно предложение. Това беше подкрепено едностранно, косовската страна не беше достатъчно гъвкава. От друга страна Сърбия подчерта, че по принцип няма да подписва нищо, докато не бъде напълно готова да го приложи. Споразумението и изпълнението ще станат неделима част от европейския път, както и в дневния ред за стабилизиране на Косово с ЕС“, каза Борел, цитиран от БТА.

Той допълни, че на срещата на съвета по външни работи на ЕС в понеделник, а в четвъртък пред лидерите на страните-членки на ЕС ще информира подробно за днешните разговори. „Косово и Сърбия трябва да нормализират отношенията си, това вече не може да се избегне, споразумението и анексът са много важни в тази посока и ние ще работим усилено за това реализиране“, каза Борел.

Изпълнението на споразумението означава практически стъпки, които трябва да бъдат направени, допълни той. Косово и Сърбия са се ангажирали изцяло и добросъвестно да спазват всички членове на споразумението и да изпълняват съответните си задължения своевременно.

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е избягал от подписването на споразумение, за да изпълни поетите задължения между двете страни и е оставил на Европейския съюз да намери механизъм, по който ангажиментите да станат обвързващи.

„В анекса е записано, че веднага започваме разговорите за самоуправление на сръбските общини. Знаете, че сръбската общност и общността на общините не са едно и също нещо. Всичко това се обсъжда по същество и за цялото съдържание, но тези разговори все още продължават. Говорихме за това, но имаме нужда от още много, за да стигнем до конкретно заключение. Аз съм министър-председател на всички граждани, не искам да омаловажавам никого въз основа на етническа принадлежност“, каза Курти, цитиран от северомакедонските медии.

От своя страна Александър Вучич, който дойде в Охрид с нагласата, че няма да подписва каквото и да било заяви, че е постигнато „някакво споразумение” и няколкото точки, по които има постигнато съгласие ще станат част от преговорната рамка за двете страни.

Преговорите за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия продължиха 12 часа, като те бяха водени от специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак, първоначално бяха двустранни с Курти и Вучич, а по-късно и съвместно. В срещите, като наблюдател участва и специалният представител на САЩ за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html