11.8 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

КЗП установили във веригите над 650 нарушения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От КЗП са установили над 650 нарушения открили в магазините. 254 тях са нелоялни търговски практики. Това са констатирали инспекторитен а комисията при извършени 755 проверки в търговски хранителни вериги. Това каза в ефира на БНР, Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите. Той подчерта, че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях.

По думите му се наблюдава „неприятна и изключително тревожна тенденция“ при нелоялните търговски практики: „Може би проблемът е бил неглижиран и се е натрупал на пазара. Трябва да му се обърне специално внимание, защото този проблем изкривява целия пазар. Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да прилагат същите практики, което изключително много изкривява пазара и е предпоставка за изкуственото завишаване на цената, тъй като на стоките се придават качества, които не притежават, и се продават по този начин на завишена цена, която не отговаря на качеството“.

Към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, каза Джалев и уточни, че кампанията за проверки е започнала скоро: „Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите, тъй като европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкретния търговец, а не като у нас – 50 хил. лв. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект“.

„Притеснителна е тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси“, подчерта още той.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html