събота, 20 април 2024 г.

Украйна наложи санкции на иранци и сирийци

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за нови санкции срещу 300 физически и повече от 140 юридически лица. Сред тях този път освен руски са включени сирийски и ирански представители, като сирийския президент Башар Асад, както и командващият, който отговаря за безпилотните летателни апарати на Иранската революционна гвардия. В своето изявление Зеленски обясни, че сирийският народ не е получил съответната международна защита и това е довело до чувство на безнаказаност у Кремъл.

„Украинските санкции са част от глобалния натиск срещу Русия. Всеки, който произвежда оръжие за терор, против Украйна, който помага на Русия да разпалва агресията, например като доставя дронове, тези , които поддържат руското унищожаване на международното право, те могат да бъдат само маргинали за света. Това се отнася не само за агресията против украинците, но и за другите агресивни руски действия срещу международния ред, включително на територията на Сирия“, казва президентът на Украйна.

Зеленски съобщи също, че редица западни страни са изпратили на Украйна нови пакети военна помощ. Това е станало след поредното заседание на групата „Рамщайн“. Помощите включват боеприпаси, танкове и артилерия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html