5.5 C
София
сряда, 22 март 2023 г.

САЩ: Русия използвала китайски боеприпаси в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е използвала китайски боеприпаси в Украйна, твърдят експерти от правителствени източници от САЩ, предаде японската агенция Киодо, цитирана от БТА.

Американското правителство е установило, че намерените в Украйна боеприпаси са произведени в Китай, след като е анализирало състава им и други фактори, заявиха източниците. Те обаче не разкриха какъв вид боеприпаси са били намерени.

Източниците уточняват, че не е ясно дали боеприпасите са били доставени от Китай, но са добавили, че Вашингтон е готов да предприеме действия, ако се потвърди, че Пекин е извършил доставките. На фона на множеството разногласия между САЩ и Китай, наскоро официални лица заявиха, че Вашингтон разполага с разузнавателна информация, която показва, че Пекин обмисля да изпрати оръжия и боеприпаси на Русия. „Това е нещо, за което сме бдителни и продължаваме да наблюдаваме внимателно“, заяви служител на Държавния департамент на САЩ. Вашингтон е уведомил някои от своите партньори за потвърждението.

Очаква се китайският президент Си Цзинпин да направи тридневно държавно посещение в Москва, което започва от понеделник.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html