7 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Великобритания ще помогне на Казахстан да изнася нефт през Азербайджан

Снимка: KMGEP.KZ

Великобритания ще помогне на Казахстан да изнася нефт през Азербайджан по маршрути, заобикалящи Русия, съобщи британският министър на външните работи Джеймс Клевърли при посещението си в централноазиатската държава, предаде Ройтерс. Той подписа там меморандум за доставка на т. нар. критични минерали.

Клевърли заяви, че Лондон оценява позицията на Астана, която традиционно е в тесни връзки с Москва, по отношение на конфликта в Украйна. Казахстан отказа да подкрепи руската инвазия или да признае анексирането на украински територии. „Обединеното кралство високо оценява последователната и принципна позиция в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и желанието да се постигне решение на войната в съответствие с Устава на ООН“, заяви британският министър на пресконференция.

Клевърли, който се срещна с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и редица други високопоставени служители, заяви, че е обсъдил прекъсванията в износа на казахстански петрол, по-голямата част от който минава през Русия, както и начини за подпомагане на разработването на алтернативни маршрути, като например т.нар. среден коридор. Този маршрут минава през Каспийско море, Азербайджан, Грузия и Турция и изисква значителни инвестиции, за да се увеличи капацитетът му, въпреки че Казахстан вече е започнал да пренасочва към него някои доставки на суров петрол.

Клевърли и казахстанските дипломати заявиха, че са подписали меморандум за критичните минерали, част от които са и редкоземните метали, но не предоставиха подробности от него.

Бившата съветска република с излаз на море реализира почти половината от световния добив на уран и разполага с големи залежи на редкоземни минерали, с каквито Западът традиционно се снабдява от Китай или Русия.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html