събота, 20 април 2024 г.

Влаковата катастрофа доведе до уволнението и на началника на полицията на Гърция

Бити мирни демонстранти от полицаи са коствали поста на Скумас.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влаковата катастрофа доведе до уволнението и на началника на полицията на Гърция, предаде АФР. Правителството в Атина днес съобщи за освобождаването от длъжност Константинос Скумас. Същият бе назначен преди по-малко от два месеца на поста.

Уволнението идва в момент, когато полицията е критикувана за справянето с протестите, избухнали след сблъсъка на два влака край централния град Лариса, при който загинаха 57 души, отбелязва агенцията. „Ще се поучим от грешките си“, заяви преимерът Константинос Мицотакис днес по време на предизборна обиколка в Атина. Една неволна грешка няма да стане системна, ако не се повтаря, добави той.

Назначаването на нов началник на полицията има за цел по-ефективно изпълнение на оперативните планове на една модерна полиция по отношение на сигурността на гражданите, заявиха от кабинета на министър-председателя. По време на последната демонстрация в четвъртък екип на полицията за борба с безредиците беше заснет как напада и бие мирни протестиращи на площад „Синтагма“ в центъра на Атина.

Да припомним, че при подобно поведение през 2020 г. по време на протестите в София, биячите в униформа на мирните демонстранти, не само не бяха подведени под отговорност, но и много от тях бяха скрити на други постове в силовите структури на държавата. Да не говорим, че никой висш началник не си подаде оставката или пък бе уволнен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html