5.5 C
София
четвъртък, 23 март 2023 г.

В Италия отново обмислят мост между остров Сицилия и Ботуша

При сицилианския град Месина разстоянието между двата бряга е само около 3 км.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

В Италия отново обмислят мост между Сицилия и Апенинския полуостров, наричан още Ботуша, съобщи, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Италианският кабинет прие постановление за възобновяване на отдавна мечтания проект за изграждане на мост с дължина 3200 м. С документа се въвеждат „спешни разпоредби за изграждането на монолитна връзка между остров Сицилия и Калабрия“, се казва в правителствено съобщение за медиите. Целта е бързо да се даде възможност за възобновяване на плановете за изграждане на моста, който ще свързва сицилианския град Месина с Калабрия, крайната точка на Апенинския полуостров. Парламентът разполага с два месеца, за да превърне правителственото решение в закон. Според плана изпълнителният проект ще бъде одобрен до 31 юли 2024 г., а строителството ще започне до края на годината, съобщават местните медии.

„След 50 години преговори този кабинет одобрява моста, който свързва Сицилия с останалата част на Италия и Европа“, заяви министърът на транспорта Матео Салвини, приветствайки „историческия ден“. Древните римляни също са мечтали за връзка през тесния воден участък до Месина, посочва ДПА. Преди повече от 2000 години те са нанизали плавателни съдове и бъчви, за да образуват мост, но буря е разрушила плановете им.

Различни италиански правителства обсъждат проекта „Il Ponte sullo stretto“ от десетилетия. През 2000 г. правителството на тогавашния премиер Силвио Берлускони, чиято партия „Форца Италия“ е част от управляващата коалиция, подкрепи изграждането на моста. По онова време планът предвиждаше строителството да започне през 2006 г. и да приключи до 2012 г.

Мостът щеше да бъде почти три пъти по-дълъг от моста „Голдън Гейт“ в Сан Франциско и с над 1000 метра по-дълъг от моста „Акаши Кайкьо“ в Япония, който в момента държи титлата за най-дълъг висящ мост в света, посочва ДПА.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html