петък, 19 април 2024 г.

Китайският президент ще посети Русия по покана на Путин

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Си Дзинпин ще посети Русия на 20 март и ще остане два дни, по покана на своя руски колега Владимир Путин, съобщи днес говорителката на китайското министерство на външните работи Хуа Чунин, цитирана от Синхуа. Пресслужбата на Кремъл потвърди визитата, предаде ТАСС.
Това ще е първото посещение в чужбина на китайския президент, откакто бе преизбран за безпрецедентен, трети мандат на поста от парламента на страната преди седмица.

Визитата ще се осъществи на фона на предложението на Китай да посредничи за уреждане на конфликта в Украйна – инициатива, която бе посрещната със скептицизъм от Запада, предвид дипломатическата подкрепа на Пекин за Москва, отбелязва Ройтерс.

АП определя посещението като очевидна демонстрация на подкрепа от Си Дзинпин за Путин.

Руският президент посети Китай в началото на февруари миналата година – малко преди въоръжените сили на страната му да нахлуят в Украйна, припомня Франс прес.

Китайското министерство на външните работи съобщи още днес, че бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще направи визита в страната от 26 до 31 март по покана на Си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html