20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Израел разрешава вноса на яйца от България

Димитър Стоянов (вдясно) и израелският земеделски министър Ави Дихтер.
Снимка: МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА

Израел разрешава вноса на яйца от България. Това стана ясно по време на среща в Тел Авив между служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието и селските райони Ави Дихтер, съобщиха от пресцентъра на видомството.

Импортът на яйца от страната ни е бил ограничен от години. Същевременно български компании имат интерес към израелския пазар и Службата по търговско-икономически въпроси е задействала процедура за получаване на разрешително за тази дейност. Процесът е дълъг и сложен и затова е отнел около година, но днес лично министърът на земеделието съобщи, че е приключил с положително решение.

Двамата министри се договориха да проучат възможността за подобно разрешение и за телешко месо от България, както и последващо насърчаване на експорта му. Израел има интерес и за увеличаване на вноса от България на зърнени култури – пшеница и др. „България е с големи традиции и силен земеделски и животновъден сектор, но имаме интерес към обмяна на опит за внедряване на повече иновации в него, които да насърчат растежа на компаниите”, подчерта Стоянов. Представени бяха някои от постиженията на Израел в земеделието – пречистване на отпадна и преработка на морска вода, наблюдение на културите и др. Предложено бе и създаването на съвместна инициатива между Министерството на земеделието и селските райони и българската Служба по търговско-икономически въпроси, в рамките, на която, в оперативен порядък, да се обсъжда опита на двете държави като информацията да бъде предоставяна на българските институции и бизнес.

Секторът е с потенциал за навлизане на чужди компании и коопериране с български партньори“, подчерта Стоянов и отправи покана израелски компании да разгледат възможностите за инвестиции и двустранни проекти в България.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html