10.8 C
София
понеделник, 27 март 2023 г.

20% повече ранни записвания за летни почивки в България

Снимка: БГНЕС

Интересът към почивки през лятото в страната ни е възходящ. България е поставена много добре, резултатите от международните борси през януари, февруари и март, включително и в края на миналата година – Лондонската борса, изложенията в Румъния и Полша, показват много силен интерес към страната ни, коментира експертът проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от БТА. Той напомни, че засега чуждестранните туроператори посочват ръст от 20 на сто в ранните записвания – януари, февруари, за летните почивки в България спрямо същия период на предходната и изтъкна, че практиката от миналата година показва, че записванията в последния момент са много силни. Това означава, че записванията в месеците преди самите пътувания ще надхвърлят 35%, каза Драганов. Според него отчитаният към момента ръст от 20 на сто се дължи на отлива от миналата година на германския пазар по същото време – в началото на годината, и допълни, че ако се направи сравнение спрямо 2019 г., всъщност не можем да говорим за ръст на ранните записвания за лятна почивка. Все още с категоричност не може да се каже, че е преодолян спадът на пазар Германия, но активната рекламна кампания на страната е гаранция, че този значителен спад от 2022 г. ще бъде възстановен, но е рано да се каже дали ще достигне нивата от 2019 г., коментира експертът. Той уточни, че това се дължи и на допълнителните фактори за този пазар, свързани с геополитическата обстановка, визирайки войната в Украйна, която на пазар Германия оказва много по-силно влияние спрямо другите.

Драганов отбеляза, че миналата година страната е създала много доволни туристи с равнища под нивата на 2019 г., комбинирано с топло и дълго лято и при не много високи цени на почивката. Това лято, когато се очаква да има повече туристи, трябва да бъдем много внимателни по отношение на качеството на туристическия продукт, за да се запази тенденцията да създаваме доволни туристи, коментира експертът.

Експертът напомни, че за Лято 2023 г. страната е в брошурите на големите европейски туроператори от 2021 г. с 30 процента по-високи цени на почивките и на тези ценови равнища България се предлага вече трета година. Това е сред обясненията за отчетения ръст на ранните записвания, именно заради гарантираните цени при договори, сключени през 2021 г., отбеляза Драганов и допълни, че при покупка на почивки в самия сезон очаквано цените ще са актуалните за Лято 2023 г.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html