събота, 27 април 2024 г.

Асен Меджидиев: България в момента няма нужда от ваксини против ковид

Асен Меджидиев
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев заяви, че в момента нямаме потребност от никакви ваксини. Това каза той пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС. Меджидиев и неговите колеги от Полша, Литва и Унгария в съвместно изявление настояха Европейската комисия да предоговори количествата на доставяните ваксини против ковид на „Пфайзер“.

Меджидиев поясни, че нашата страна вече е бракувала два милиона дози, предстои да бракува още толкова, както и до юни да получи нови седем милиона дози. По неговите думи подготвяното от ЕК ново споразумение с „Пфайзер“ за удължаване на срока на доставките предвижда „гъвкавост“ на плащанията. Разбирам тази „гъвкавост“ буквално като неустойка, заяви той.

Министърът посочи, че се предвижда разсрочване на доставките за следващите четири години, като намалените количества трябва да бъдат платени предварително. По неговите думи става въпрос за милиони евро, което за България е абсолютно неприемливо. Становището на България е, че количествата трябва да се плащат след получаване на доставката, заяви Меджидиев. Нямаме нужда въобще от никакви количества, добави той и отбеляза, че със средствата, предвидени за тези доставки, България би могла да построи детска болница и да останат пари. По неговите думи може да се очакват нови преговори в следващите месеци. Надявам се да постигнем нормални условия, заяви Меджидиев.

Министърът каза, че пет държави са участвали в определянето на количествата на необходимите ваксини според броя на населението на страните от ЕС. Никой не е поискал нашето становище колко дози са ни нужни. Нашето искане е дозите да не се изчисляват по броя на населението, а според реалните потребности, в зависимост от това дали има нова вълна на ковид и нужда от ваксинация. Резултат от ваксините имаше, не можем да го отречем. Трябва да запазим възможността на нашата държава, ако се наложи, да може да вземе ваксини, но със сигурност не в такива огромни количества, които сега трябва да унищожаваме, поясни Меджидиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html