понеделник, 29 април 2024 г.

Само 1,5% бил делът на контрабандните цигари в края на 2022 г.

Най-често контрабандата става с цигари за безмитна търговия.
Снимка: БГНЕС

Само 1,5% бил делът на контрабандните цигари на пазара у нас в края на 2022 г. Данните от изследването бяха представени от компаниите в Инициативата срещу незаконната търговия днес пред представители на Министерство на финансите, Агенция „Митници“, МВР (Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Главна дирекция „Национална полиция“) и Върховна касационна прокуратура, съобщи БТА.

Потреблението на цигари без български акцизен бандерол през 2022 г. остава на ниско. Отчетените данни сочат следните резултати по тримесечия за 2022 г.: за първо тримесечие 2,6 на сто; второ тримесечие – 2,8 на сто; трето тримесечие – 3,1 на сто и четвърто тримесечие – 1,5 на сто.

Oт тютюневите компаниите заявиха, че правоохранителните институции у нас са постигнали устойчив резултат в борбата срещу незаконната търговията с цигари въпреки нестабилната и усложнена международна обстановка. Компаниите призоваха отговорните органи да запазят фокуса върху темата поради нейната значимост. Данните за четвъртото тримесечие на 2022 г. сочат рекордно нисък дял на потребление на цигари без български бандерол от 13 години насам, откакто се провежда проучването със събиране и анализ на празни кутии.

За пореден отчетен период България е с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от всички страни членки на ЕС, в които това изследване се провежда.

С най-голям дял сред нелегалните цигари на българския пазар са тези, чиито опаковки са маркирани за безмитна търговия, следвани от фалшификатите, копиращи известни международни марки. Сред празните опаковки са идентифицирани и кутии с неизвестни за нашия пазар марки, които се определят от типа „illicit whites“ – цигари, произведени и предназначени за нелегално разпространение. Изследването отчита потребление на цигари без български акцизен бандерол във всеки от 20-те града от основната извадка на проучването, като целта е да се насочи вниманието на правоприлагащите органи към градовете, в които тези нива са над средното за страната. В два от градовете – Плевен и Благоевград, е отчетено нулево ниво на цигари без бандерол през последното тримесечие на 2022 година, което е значителен успех, пише в съобщението.

През 2022 г. митническите органи са задържали, иззели и обезпечили като доказателство над 41,5 млн. къса цигари (в т. ч. пури и пурети). Това количество е средно 33 на сто повече от установените през 2021 г. цигари, като за трето тримесечие установените нелегални цигари са 24 на сто повече, а в четвърто тримесечие – 55 на сто повече спрямо 2021 г. На година база преобладава количеството задържани цигари на вътрешните граници с ЕС в зоните на ГКПП (56,05 на сто), следвано от тези – на външните граници на ЕС (39,44 на сто) – коментира по време на форума Лъчезар Кръстев, заместник-директор на Агенция „Митници“.

През 2022 г. от структурите на МВР са иззети 42 175 781 къса цигари, което е с 9,2 пъти повече от иззетите цигари през 2021 г. (4 559 626 къса) и 38 046 кг нарязан тютюн, или с 82,7 на сто повече от 2021 г. (20 830 кг). През месец май на територията на  Ботевград и през август на територията на Варна са разбити нелегални фабрики за производство на цигари от служители на ГДБОП – съобщи на срещата Калин Литов, началник отдел „Митнически режим, данъчно-осигурителна система и културно-исторически ценности“ в ГДБОП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html