20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Почти 12% повече български абитуриенти искат да следват в чужбина

До момента 16,5 % от младите хора са избрали да кандидатстват в университети в две или повече страни.
Снимка: БГНЕС-архив

Почти 12% повече са през тази година български абитуриенти, които искат да следват висшето си образование в чужбина, сочат данните на консултантска агенция, цитирани от БТА.

Продължава и тенденцията младите да предпочитат да кандидатстват паралелно в 2 или повече държави. До момента 16,5 % от кандидат-студентите са избрали университети в две или повече страни, спрямо 15 % през 2022 г. Най-често срещаните комбинации са Нидерландия с Великобритания или Нидерландия с Белгия, заради таксите и програмите в университетите. Сред най-търсените специалности има ново предпочитание – това на точните науки. Първо място все още заема сферата „Бизнес и мениджмънт“ (31%), следвана от „Математика, физика, астрономия“ (30%) и „Компютърни науки“ (26%).

На първо място сред предпочитанията на българските студенти, изявили желание да се обучават в чужбина е Нидерландия с 59%, която привлича кандидати със своите пет университета в топ 100 в света със специалностите: „Икономика и международен бизнес“ и с „Компютърни науки и инженерство“ в, както и с многообразието от специалности в областта на софтуерното инженерство. Следва Германия (46%), като предпочитаните специалности там са икономика и бизнес, информатика, електроника и електроинженерство, и медицина. На трето в предпочитанията е Австрия (42%), където интересът на кандидат-студентите е насочен предимно към специалностите бизнес и икономика, управление на туризма и хотелиерство, както компютърни науки и инженерство. Великобритания е на четвърто място, като за първи път след Брекзит кандидатите от България бележат ръст от 7 процента. Там предпочитаните специалности са биомедицина, архитектура, право, актьорско майсторство и филмово и телевизионно изкуство и са с по-ограничен и специфичен прием от други държави в Европа. Великобритания е безспорен фаворит на континента и по отношение на качеството на висшето образование по икономика, бизнес и финанси, инженерни науки, компютърни науки и софтуерно инженерство, медицина. На пето място в избора на младите българи се нарежда Италия (32%), където търсенето е 2,5 пъти повече в сравнение с предходната година. Кандидатите избират страната заради достъпните такси в държавните университети, възможностите за финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства, както и заради предлаганите програми на английски език в някои от най-търсените области, като икономика, компютърни науки, комуникации и дизайн.

През последните години се наблюдава засилен интересът и към висшето образование в Белгия, заради достъпната такса от 1092 евро на година и възможността за избор на университети с практическа и академична насоченост, отчитат от консултантската агенция.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html