петък, 26 април 2024 г.

Александър Симидчиев: Реформите в здравеопазването не винаги зависят от бюджета

Снимка: БГНЕС

Реформите в здравеопазването не винаги зависят от бюджета и не могат да започнат тепърва, те са един постоянен процес. В момента сме в условия без бюджет, защото служебното правителство не пожела да внесе такъв в миналия парламент. Ето защо се надявам да се сформира управляващо мнозинство, което да приеме бюджета за тази година. Това заяви в ефира на Нова телевизия кандидатът за народен представител от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ доц. д-р Александър Симидчиев.

Той отбеляза, че по-важно от парите за здравеопазване е да има фокус върху превенцията и профилактиката.

Там трябва да са насочени нашите усилия, а за това трябва целенасочена стратегия. Не е само въпрос на пари, трябва да имаме ясна концепция какво искаме да променим. Разбира се, общопрактикуващите лекари ще имат основна роля, но трябва да ангажираме и образованието, защото това означава промяна на нагласите спрямо прекомерното хранене, тютюнопушенето, употребата на алкохол, наркотиците, коментира д-р Симидчиев.

По думите му сред основните приоритети в предизборната програма на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в сферата на здравеопазването, освен превенцията и профилактиката, са достъп до качествени грижи и решаване на кадровия проблем.

По отношение на последния казус Симидчиев посочи, че вдигането на възнагражденията на лекарите и медицинските специалисти е ключов компонент за задържането на кадрите в страната.

На въпрос дали има възможност за общо управление с ГЕРБ-СДС кандидатът за депутат отговори, че на първо време трябва да се види какви ще са резултатите от изборите, но бе категоричен, че е крайно наложително в България най-накрая да има редовно управление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html