20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

В Пакистан разбиха престъпна група за незаконни трансплантации на бъбреци на богати чужденци

Пакистанските власти обявиха, че са разбили престъпна група, занимаваща се с незаконна трансплантация на бъбреци на богати чужденци, предаде ДПА. Агенцията отбелязва, че това е практика, която процъфтява в тази бедна страна в условията на икономическа криза.

Най-малко 10 души, сред които лекари и медицински сестри, са били арестувани снощи, представители на здравните власти заедно с полицията са нахлули в тайна клиника в град Равалпинди, недалече от столицата Исламабад. Арестувани са били и най-малко трима предполагаеми донори от Пакистан и двама реципиенти, един от Саудитска Арабия и един от Афганистан, съобщи Хасан Ахтар, представител на пакистанските власти в провинция Пенджаб.

Днес се извършват още обиски за арестуване на останалите членове на мрежата, каза Ахтар. Престъпната мрежа включвала няколко души, които посещавали села и малки градове в централната провинция Пенджаб и убеждавали пакистанци да продават бъбреците си на богати чужденци, предимно от арабски страни, а някои и от Европа.

Според нефролог от Исламабад богатите чуждестранни купувачи плащали до 50 000 долара за трансплантация на бъбрек, но по-голямата част от сумата отивала при посредници, а самият донор получавал едва около 3000 долара.

През 2010 г. в Пакистан беше приет закон за контрол на незаконната продажба на органи, предвиждащ до 10 години затвор и глоба за трансплантации, които не се извършват в установените за тази цел болници. Но законът не може да контролира тази практика поради корупцията, нарастващата бедност и престъпните банди, които действат извън границите на страната, твърдят експерти.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html