събота, 20 април 2024 г.

На граничните пунктове с Турция спират дезинфекцията на автомобилите

Снимка: БГНЕС

Дезинфекцията на автомобили, извършвана на граничните пунктове между България и Турция – Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново, е преустановена, съобщават от земеделското министерство. Епизоотичната обстановка в Турция се определя като „значително подобрена“ и се отбелязва, че значително е намалена опасността от внасяне на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС.

Заповедта за спирането на дезинфекцията е издадена по предложение на изпълнителния директор на БАБХ на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Дейността по чл. 190, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) представлява профилактична дезинфекция и дезинсекция на влизащите в страната превозни средства през граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на Република България при обявена епизоотична обстановка, с оглед недопускане възникването и разпространението през ГКПП с Република Турция на епизоотични заболявания по животните на територията на страната и в ЕС.

В момента, за разлика от предходни периоди (2013 – 2018 г.), ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е придобила благоприятен характер, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в Република България“.

Повече от 10 години т. нар „златен гьол“ на граничните пунктове с Турция генерира скандали. Той беше причина за отстраняването на един от директорите на БАБХ още през 2013 г , и получи прозвището си заради сериозните печалби, които частната фирма генерира от събирането на такса – дезинфекция на автомобилите, преминаващи през границата.

Договорът на БАБХ с частната фирма изтече на 12 март тази година, а още в началото на януари служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че държавата си връща контрола върху дезинфекцията на превозните средства и изпраща двумесечно предизвестие за прекратяване на договора с фирмата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html