20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Четири камиона хуманитарна помощ изпрати БЧК за Сирия

На 16 март още 33 т помощи за пострадалите ще бъдат доставени със самолет.
Снимка: БГНЕС

Българският Червен кръст (БЧК) изпрати над 24 тона хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия, станало на 6 февруари т.г., съобщиха от организацията. Пратката, разпределена в четири камиона, съдържа дарения от български граждани и фирми, събрани в рамките на националната кампания в помощ на пострадалите.

Още близо 33 тона дарения, също събрани в рамките на националната кампания на БЧК, се очаква да бъдат транспортирани на 16 март с карго самолет за Бейрут, Ливан. В ливанската столица пратката ще бъде разтоварена от представители на местния Червен кръст и с хуманитарен конвой ще бъде доставена в Сирия. На сирийска територия хуманитарната помощ от БЧК ще бъде поета от Сирийския арабски Червен полумесец, който има достъп до всички засегнати територии и ще предостави българските дарения на нуждаещите се.

До момента БЧК е предоставила за Турция и Сирия материални дарения от бедствения си резерв на стойност близо 310 000 евро, както и 224 кашона дарения за Турция.

Земетресенията, регистрирани на 6 февруари на границата между Турция и Сирия, оставиха десетки хиляди хора без домове, а жертвите са над 50 хиляди. В спасяването на пострадалите се включиха спасителни екипи от десетки държави.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html