сряда, 8 май 2024 г.

Двоен ръст на вноса на оръжие в Европа през миналата година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оръжейният внос към Европа почти се е удвоил през 2022 г., подхранван от мащабните доставки за Украйна, която се превърна в третия най-голям получател в света. Това се казва в публикуван днес доклад на Стокхолмския международен институт за изследване проблемите на мира (СИПРИ), цитиран от БНР.

С 93-процентен скок в сравнение с година по-рано вносът се е увеличил и заради по-големите разходи за отбрана на европейски страни, сред които Полша и Норвегия. Очаква се нивото на вноса допълнително да се увеличи, се прогнозира в доклада.

„Инвазията действително доведе до сериозен ръст на търсенето на оръжия в Европа, което ще има отражение и в бъдеще и най-вероятно ще доведе до увеличен оръжеен внос на европейските държави“, заяви Питър Веземан, старши изследовател в СИПРИ, пред АФП. Допреди това Украйна бе много малък вносител на оръжие. През 2022 г.обаче бързо се превърна в третата дестинация за оръжия в света след Катар и Индия заради вноса на западно оръжие, последвал руската инвазия. Вносът в Украйна, включително с даренията, увеличи оръжейните доставки 60 пъти през миналата година, посочва СИПРИ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html