5.5 C
София
сряда, 22 март 2023 г.

Опозиционният кандидат Кълъчдароглу с 10% пред Ердоган

Кълъчдароглу се радва на 55,6% подкрепа сред потенциалните избиратели
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатът за президент от опозицията Кемал Кълъчдароглу води пред настоящия държавен глава Реджеп Ердоган с повече от 10 процентни пункта. Това сочат последните допитвания в Турция, съобщава БНР.

Кълъчдароглу се радва на 55,6% подкрепа сред потенциалните избиратели, а Ердоган – на 44,4 на сто. Изборите в югоизточната ни съседка ще се проведат на 14 май.

Данните показват още, че опозиционният блок с името „Национален алианс“ също води пред пред „Партията на справедливостта и развитието“ (ПСР) на Ердоган и нейните съюзници. Проучването показа, че основният опозиционен блок би спечелил 44,1% от гласовете, а ПСР -38,2%.

Предстоящите избори в Турция се определят като най-голямото предизвикателство за Ердоган по време на 20-годишното му управление след ерозията на популярността му по време на кризата с разходите за живот. Жертвите на ужасното земетресението от миналия месец също преосмислят своята лоялност в предишните крепости на ПСР.

Изборите ще решат не само кой ще ръководи Турция, но и как страната ще бъде управлявана, накъде се е насочила нейната икономика и каква роля може да играе за облекчаване на конфликтите в Украйна и Близкия изток, посочва Ройтерс.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html