10.8 C
София
понеделник, 27 март 2023 г.

Жозеп Борел ще посети Албания и Северна Македония, за да обсъди отношенията им с ЕС

Снимка: ЕС

Жозеп Борел ще посети Албания на 15-16 март и Северна Македония на 16-17 март, съобщават от Делегацията на Европейския съюз в Скопие.

Тези посещения ще дадат възможност за обсъждане на двустранните отношения между ЕС и Албания, и ЕС и Северна Македония, в съответствие с техните споразумения за стабилизиране и асоцииране, както и за преглед на развитието в двете държави и на Западните Балкани.

В Албания Борел ще се срещне с премиера Еди Рама, а на 16 март ще председателства 12-я Съвет за стабилизиране и асоцииране ЕС-Албания. На него Албания ще бъде представлявана от премиера Еди Рама, а ЕК ще бъде представлявана от комисаря по въпросите на разширяването Оливер Вархей.  Борел ще участва и в тържественото откриване на Венецианската кула в Дуръс, чиято реставрация се финансира от ЕС.

На 16 март Жозеп Борел ще отпътува към Северна Македония, където ще се срещне с премиера Димитър Ковачевски, а след това ще ръководи делегацията на ЕС на 16-то заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Северна Македония. Заседанието ще се проведе в петък, 17 март, като Северна Македония ще бъде представлявана от премиера Димитър Ковачевски, а Европейската комисия ще бъде представлявана от комисаря Оливер Вархей.

За първи път съответните Съвети за стабилизиране и асоцииране ще се проведат в Тирана и Скопие.

По време на посещението си в Северна Македония заместник-председателят на Европейската комисия Борел ще проведе няколко двустранни срещи, включително с президента на страната Стево Пендаровски, министъра на отбраната Славянка Петровска и с председателя на парламента Тарат Джафери, заместник-председателите, координаторите на политически партии и председатели на Националния съвет за европейска интеграция и Комисията по европейските въпроси към Събранието на Северна Македония.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html