петък, 26 април 2024 г.

Киберпрестъпници крадат профили в социалните мрежи и искат пари

Снимка: БГНЕС

Киберпрестъпници крадат профили и пращат жертвите си в офиси за парични преводи, откъдето сумите отиват в онлайн казина. Зачестилите случаи накараха хора от Благоевград и Кюстендил да изразят притесненията си и да дадат гласност на измамата, предаде БНТ.

Силвия Стоименова се подлъгва да отговори на съобщение, че нейни снимки се разпространяват в интернет. Онлайн измамникът има една цел – да смени паролата на профила, като иска достъп до несъществуващ код, който се получава на мобилния телефон.

„Една жена ми пише: Твои снимки се качват в една група и се пишат глупости. И аз оттам се притесних и попитах: Каква е тази група. За да разбереш групата трябва да ми изпратиш код. Съответно ми иска телефонния номер. Дадох го и оттам влиза в моя имейл“, разказа Силвия Стоименова, потърпевша.

А оттам човекът зад схемата получава достъп до всичките ѝ приятели.

„Започва да иска някой да плати в офис за парични преводи. И който се хване“, казва още Силвия Стоименова.

Друга потърпевша получава съобщение от уж нейна приятелка, че иска да направи изненада. И я моли да преведе 230 лева.

„Отидох, преведох парите и след това започна – да ти изпратя още един код, и без това си там, няма кой да пази децата, и така“, обясни тя.

Специалистите казват, че тази схема не е нова, но измамите са трудно проследими. А хората с откраднати профили се сблъскват с редица трудности.

„Преди само година същата измама беше употребявана много често от киберпрестъпници да се плащат електронни игри или ваучери за мобилни телефони. Те пишат в платформи, които не се намират на територията на България. За да получат властите достъп до тези измамници, е една много дълга и сложна процедура, а ние имаме праг на същественост, който не позволяват да се заведе следствие под някакви определени суми“, каза Спас Иванов, специалист по киберсигурност.

Две стъпки могат да ни спасят от такива измами.

„Да се обадят на приятеля по телефона и да питат дали той е източникът на тази информация. Второ е да пуснат двуфакторната идентификация с одобрение от своя телефон“, добави Спас Иванов, специалист по киберсигурност.

В полицията в Кюстендил вече има постъпили сигнали.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html