16.5 C
София
неделя, 2 април 2023 г.

Индия и Австралия засилват сътрудничеството си в отбраната

Индия и Австралия искат да укрепят двустранните си отношения в областта на отбраната и постигнаха „значителен и амбициозен напредък“ в тази област, заяви австралийският министър-председател Антъни Албанезе след среща със своя индийски колега Нарендра Моди, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Приветствам засиления обмен на информация в сферата на отбраната между Австралия и Индия, включително в мореплаването“, каза Албанезе, който в момента е на четиридневно посещение в Индия заедно с бизнес делегация. „Двамата с министър-председателя Моди обсъдихме все по-несигурната глобална среда за сигурност и се ангажирахме да укрепим австралийско-индийското партньорство в областта на отбраната и сигурността, за да се справим с общите предизвикателства и да работим за един отворен, стабилен и проспериращ Индо-Тихоокеански регион“, добави той.

Индия, Австралия, САЩ и Япония формираха Четиристранния диалог за сигурност (КУАД), който има за цел да се противопостави на влиянието на Китай в региона, отбелязва ДПА.

По-рано вчера австралийският премиер съобщи от борда на „Викрант“, първия самолетоносач индийско производство, че двете страни ще организират ново общо военно учение.

„Сътрудничеството в сферата на сигурността е един от стожерите на глобалното стратегическо партньорство между Индия и Австралия“, каза на свой ред Нарендра Моди.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html