20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Омбудсманът: Има голям проблем със забавянето на инвалидните пенсии

Диана Ковачева, омбудсман, кадър бТВ

„Има голям проблем със забавянето на инвалидните пенсии“, заяви в бТВ омбудсманът Диана Ковачева.

„Когато внасях тези промени за удължаването на ТЕЛК и народните представители единодушно ги приеха, някак си мислех, че проблемът изтича. Само че, за съжаление се оказа, че има един куп неразбории, които пречат хората да си получават навреме пенсиите.

Днес имах среща с управителя на НОИ. Непрекъснато се опитвах да установя какво се случва и да помогна с препоръки и идеи. Оказва се, че системите не работят, не си говорят добре, не е ясно кои са хората, на които изтичат ТЕЛК-овете. Информацията от днес е, че системите работят, само че остават още много проблеми.

Един от сериозните проблеми е свързан със списъците. Хората с увреждания буквално ме засипваха с жалби с питания как да разберат дали и кога ще получат своята пенсия. Няма къде да проверят.

На 7-мо число, хората с увреждания, които получават пари по пощите, отиват там и чакат, за да разберат дали изобщо ще получат нещо. Днес след срещата предложих на управителя на НОИ системата да допуска проверка през ЕГН или ПИК, а дали са включени в списъка, трябва да разберат през РЗИ. Това не са хора, които могат да компенсират с нещо парите, които не получават месеци наред заради това, че не ги викат навреме на ТЕЛК комисии.“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html