20.7 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Най-късно от края на май улесняват издаването на експертизите за ТЕЛК

Снимка: БГНЕС

Предстои до края на май да улесним изключително много издаването на експертиза за ТЕЛК. Това заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев, цитиран от БТА. на съвместната пресконференция със служебният министър на електронното управление Георги Тодоров.

Според Меджидиев предстои тотална реформа на ТЕЛК системата, която цели избягването на корупционните практики и забавянето до минимум на издаването на решенията. Между седем и 10 дни експертизата ще трябва да бъде издадена и върната обратно към „Информационно обслужване“ и Националната здравноосигурителна каса за определяне на средствата на пациента, посочи сбужебният министър. По думите му от средата на май тази система ще започне да функционира.

С последната актуализация на модулите на Националната здравна информационна система вече е възможно медицинското направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия лекар към регионалната картотека на медицинската експертиза или към лекарска консултативна комисия, заяви заместник-министърът на здравеопазването Катя Ивкова. В подготвеното от личния лекар направление се отразява и необходимостта от отпускане на помощни средства, приспособления, изделия и др. Това ще спести на пациентите необходимостта физически да посетят регионалната картотека за подаване на документи за освидетелстване, каза тя. Ивкова посочи, че до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

Не отпада задължението на пациента първоначално да отиде при лекуващия си лекар за съответния преглед и изготвяне на необходимите документи, припомни служебният министър на електронното управление Георги Тодоров. Той информира още, че издаването електронни протоколи за предписани лекарствени продукти, заплащани от Националната здравна осигурителна каса, ще започне от 1 април. Тези електронни протоколи заместват използваните до момента хартиени такива за скъпоструващи медикаменти, които се заверяват от Районната здравноосигурителна каса, посочи още Тодоров.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html