четвъртък, 28 март 2024 г.

Дефицит на резервни части спира пътнически полети по света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дефицит на резервни части спира полети на авиопревозвачи по света, пише Блумбърг, цитиран от БТА. Предполагаше се, че тази година ще бъде белязана от голямото завръщане на въздушния транспорт в глобален мащаб на фона на облекчаването на мерките срещу разпространението на коронавируса в Китай и увеличения пътникопоток след края на пандемията, но възстановяването на сектора може да бъде възпрепятствано от технически проблеми.

Недостигът на самолетни двигатели и резервни части, особено за самолетите, произведени от корпорациите „Еърбъс“ (Airbus) и „Боинг“ (Boeing), може да принуди авиокомпаниите да заземят част от машините и да ограничат полетните си разписания, точно когато се подготвят за предстоящия натоварен летен сезон. Проблемът се усложнява, тъй като все повече самолети са снабдени с последно поколение турбини, които снижават разхода на гориво с до 20 на сто, но се нуждаят от по-честа техническа поддръжка в сравнение с по-старите агрегати.

Латвийската авиокомпания „Еър Балтик“ (Air Baltic Corp) съобщава, че 10 от нейните 39 самолета „Еърбъс A220“ (Airbus A220) в момента не летят поради проблеми с двигателите. В САЩ нискотарифният превозвач „Спирит еърлайнс“ (Spirit Airlines) предупреди, че ще ограничи плановете си за растеж на компанията, отчасти поради поредица от проблеми с неизправни двигатели на част от самолетитe му. Индийската авиокомпания „ИндиГо“ (IndiGo) настоява за обезщетение, тъй като е била принудена да спре от полети около 30 самолета поради недостиг на резервни части, някои от които са свързани с ремонт на двигателите им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html