16.8 C
София
понеделник, 20 март 2023 г.

Евреи от България и Израел положиха венец на гроба на Цар Борис III

Снимка: БГНЕС-архив

Евреи от България и Държавата Израел, в присъствието на лидери на еврейски организации, положиха венец на гроба на Цар Борис III в парка на Двореца „Врана“ в столицата. С това те почетоха паметта на монарха по повод на днешното отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война, съобщи БТА.

В Двореца „Врана“ гостите се запознаха с документи и артефакти, свидетелстващи за отношенията между българската царска династия и еврейската общност.

Историкът Силвия Авдала от Независимото историческо дружество определи като традиционно топли отношенията между българската царска династия и еврейската общност. Пред присъстващите тя разказа и за някои управленски решения и държавни актове, довели до спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Гостите на двореца имаха възможността да посетят и кабинета на Цар Борис III, където да видят негови военни униформи, лични вещи и други предмети. Организатори на събитието са Независимото историческо дружество, Фондация „Българска памет“ и Фонд „Цар Борис и Царица Йоана“.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html