петък, 29 март 2024 г.

Иран и Саудитска Арабия възстановяват дипломатическите си отношения

Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Иран и Саудитска Арабия се споразумяха днес да възстановят дипломатическите отношения и да отворят посолства, след години на напрежение между двете страни, предава Политика.рс.

Споразумението, което беше постигнато в Пекин тази седмица, представлява голяма дипломатическа победа за Китай, тъй като държавите от Персийския залив виждат как САЩ бавно се оттеглят от по-широкия Близък изток.

Решението идва и в момент, когато дипломатите се опитват да сложат край на дългогодишната война в Йемен, конфликт, в който Иран и Саудитска Арабия са дълбоко въвлечени.

Двете страни обявиха споразумението заедно с Китай.

Иранските държавни медии публикуваха снимки и видеоклипове, за които се твърди, че са направени в Пекин по време на срещата.

„След изпълнението на решението външните министри на двете страни ще се срещнат, за да подготвят размяната на посланици“, съобщи иранската държавна телевизия.

Както се допълва, разговорите са продължили четири дни, а посолствата трябва да бъдат отворени след два месеца.

Саудитска Арабия прекъсна връзките си с Иран през 2016 г., след като протестиращи нахлуха в посолството й в Техеран заради екзекуцията на шиитски мюсюлмански духовник в Рияд.

Иран, водещата шиитска държава в Близкия изток, и Саудитска Арабия, регионална сунитска сила, подкрепят противопоставящите се страни във войните в Йемен и Сирия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html