сряда, 8 май 2024 г.

Македонците организират блокади на пътя за Скопие срещу “българските неонацисти”

В социалните мрежи македонци организират блокади на пътя за Скопие против “българските неонацисти”, съобщи БНТ.

Те подготвят блокади на пътищата към Скопие след граничните пунктове при Деве баир и Делчево. Призовават се “всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, автомобили и друга техника за участие в протеста”. Протестът ще започне на 4 февруари в 8:00 часа местно време. Призовават се хората от Куманово да блокират пътя до столицата.

Мицкоски: Въпреки всички отстъпки, които направихме България върви към конфликт на ниво „студена война“

Премиерът на съседната ни държава Димитър Ковачевски заяви в Събранието, че ще бъдат взети мерки за осигуряване на реда и обществения ред на 4 февруари, когато се отбелязва рождението на българския революционер Гоце Делчев, чиито тленни останки се намират в църквата “Свети Спас” в Скопие, пренесени там от българския комунистически режим приз 1947 г.

Димитър Ковачевски: В Северна Македония няма антибългарска истерия

Външното министерство на страната призова службите за сигурност да забранят достъпа на евродепутата Ангел Джамбазки до територията на РСМ, а преди това президентът Стево Пендаровски заяви, че един български евродепутат и други български граждани трябва да попаднат в забранителен списък. Фондации от България организират автобуси с желаещи да отидат до Скопие, за да почетат паметта на Гоце Делчев.

Николай Милков: Искат да внушат, че Пендиков бил наркодилър, а клубовете ни били финансирани от наркотрафик

Аnteni.info припомня, че последният случай на агресия беше побоят над председателят на  българския клуб в македонския град Охрид Християн Пендиков. Той беше транспортиран на 20 януари с българския правителствен „Фалкон” за лечение в България. Намира се в реанимацията на ВМА, след операция. Преди това Пендиков беше посетен от външните министри на Северна Македония и на България – Буяр Османи и Николай Милков. Османи заяви, че агресията е от двете страни и българските клубове в РС Македония трябвало да сменят имената си.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html