0 C
София
петък, 27 януари 2023 г.

Израелският премиер на изненадваща визита в Йордания

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

Изненадващо посещение в Йордания напвави днес израелският премиер Бенямин Нетаняху за да се срещне с крал Абдула Втори. Това е неговата първа визита, откакто оглави най-дясното и религиозно-консервативно правителство в историята на Израел, предаде АП.

В изявление на представители на йорданските власти се посочва, че по време на необичайната среща между двамата лидери, които отдавна са в обтегнати отношения, е бил обсъден предимно деликатният въпрос за статута на Храмовия хълм в Стария град на Йерусалим. Комплексът – третото най-свято място за мюсюлманите – е разположен върху обширно плато, където се намира също и емблематичният златен Купол на скалата. Мястото, което евреите наричат Храмовия хълм, се почита от мюсюлманите като Благородното светилище.

Йорданският кралски двор каза, че кралят е призовал Израел да уважава статуквото в свещения комплекс, според което евреите може да го посещават в определени часове, но нямат право да се молят открито там. Правителството на Йордания също така каза, че крал Абдула Втори насърчава Израел да „прекрати актове си на насилие“, които подкопават надеждите за мирно прекратяване на продължаващия вече десетилетия израелско-палестински конфликт.

Според представители на администрацията на Нетаняху, той е обсъждал неясно дефинирани „регионални въпроси“, както и въпроси, свързани със сигурността, както и икономическото сътрудничество с Йордания, която е ключов регионален съюзник.

Напрежение тлее между двете съседни държави заради новото ултранационалистическо правителство на Израел, което встъпи в длъжност в края на миналата година. Оттогава йорданското правителство на два пъти извика на среща израелския посланик във връзка с инциденти в комплекса на джамията Ал Акса. Комплексът се управлява от йорданските религиозни власти като част от неофициално споразумение, след като Израел пое контрол над Източен Йерусалим в Близкоизточната война през 1967 г. Израел отговаря за сигурността на мястото, припомня АП.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html