четвъртък, 25 април 2024 г.

„Златните паспорти“ превърнаха в обвиняем бивш шеф на Агенцията за инвестиции

Снимка: WIKIPEDIA.ORG

„Златните паспорти“ превърнаха в обвиняем бивш шеф на Агенцията за инвестиции. Това става ясно от решение на Софийската градска прокуратура, която привлече като обвиняем Стамен Янев, бивш директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), за престъпление по служба, съобщи БТА.

Разследването продължава, като, ако се съберат достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновност на други хора, ще бъдат повдигнати нови обвинения, съобщават от прокуратурата. Понастоящем Стамен Янев е член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие (ББР).

На 1 март Янев беше на разпит в Националната следствена служба, като тогава заяви пред медиите, че руските инвестиции у нас са основно в имоти и уточни, че агенцията не стимулира тази дейност и не я насърчава. Инвестиционните проекти с руски капитали са много малко. Големите инвеститори у нас, сертифицирани от агенцията, са германски компании и като цяло от Западна Европа, обясни Янев.

Работата по случая е започнала през февруари 2022 г. след сигнал, постъпил във Върховна касационна прокуратура, от депутат от ДПС. В него се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респективно – подзаконови актове по прилагането им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т. нар. златни паспорти, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

По сигнала е образувано досъдебно производство от спецпрокуратурата на 7 февруари. След като са събрани достатъчно доказателства, като обвиняем е привлечен Ст. Я. за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г., като изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага (бел.ред. – проверка на отдел „Справочна информация“ на БТА показа, че в посочения период директор на агенцията е бил Стамен Янев). От действията му са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ, допълват от прокуратурата.

В началото на декември месец 2022 г. депутатът Хамид Хамид каза на брифинг в парламента, че ДПС ще настоява за резултати от проверките на ДАНС и прокуратурата за инвестиционното гражданство.

Стамен Янев е бил изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции – от 20.1.2015 г. до 27.7.2020 г.; и от май 2021 до април 2022 г.; Също така той е бил заместник-министър на икономиката от 27.7.2020 г. до 14.5.2021 г. В периода от 05.8.2020 г. до 19.5.2021 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Понастоящем Янев е член на Надзорния съвет на Българска банка за развитие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html