неделя, 5 май 2024 г.

Велико Търново на път да загуби 11 млн. лв. по трансграничен проект

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Общината на Велико Търново е на път да не може да оползотвори 11 млн. лв., отпуснати по трансграничен проект за улични ремонти в града, ако не осигури 6,4 млн. лева. По-малката сума е за изграждане на два моста в града, съобщава БНР.

Вариантът за осигуряване на парите за мостовете е банков кредит, поясни Мариела Цонева, директор на общинската дирекция „Проекти и програми“. „Няма да можем да изпълним дейността по проекта, защото няма да имаме финансов ресурс да построим мостовете. Вариантът да поемем допълнителен ресурс стои на масата, защото това е единственото решение, за да не се изгуби проектът, т. е. да не изгубим тези 11 милиона лева“, обяснява тя.

Непоемането на дългосрочен дълг от над 6 милиона лева за строежа на двата моста, освен че застрашава проекта на община Велико Търново за улични ремонти, поставя под риск и проектите в румънската община Калафат, с която трансграничният проект е в партньорство, поясни още Мариела Цонева. 

Очаква се кредитът да бъде гласуван от Великотърновския общински съвет на първото за 2023 година заседание, за да не бъде нарушен законът, който не позволява поемането на дългосрочен общински дълг 9 месеца преди местните избори.

Припомняме, че от 1999 г. и сега управлението на града е в ръцете на СДС и ГЕРБ. В момента кмет на общината е инж. Даниел Панов, избран с листата на ГЕРБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html