събота, 4 май 2024 г.

Константин Бачийски, народен представител от „Продължаваме промяната“ пред в. „Галерия“: Хартиената бюлетина отваря възможности за опорочаване на вота

Интервю на

Васил Нанчев

– Господин Бачийски, защо „Продължаваме промяната“ на последните избори не успя да стане отново първа политическа сила?

– По време на цялото управление, от което партията беше част, и преди това бяхме подложени на всевъзможни атаки. Причината е, че „Продължаваме промяната“ беше единствената, успяла да излезе на политическата сцена без да е обвързана с всякакви зависимости и на практика беше сама срещу всички. От друга страна през тези 7-8 месеца България бе ударена от много кризи – след пандемията имаше и енергийна, а след това дойде и войната в Украйна, породила и геополитическата нестабилност близо до нашите граници. Тези фактори предизвикаха и световна инфлация, засегнала и нашата страна.

– Партията ви е млада. Има ли вече достатъчно структури из цялата страна?

– Миналата година реално от нищото станахме първа политическа сила, без да имаме каквито и да е структури. От тогава се води непрекъсната негативна кампания срещу нас и въпреки това на последните избори сме втора политическа сила. Партията се изгражда доста бързо. Сега можем да кажем, че вече имаме доста по-добра организация.

– Според Вас, грешка ли беше отказът да се явите в общ блок с другите партии, които са срещу статуквото?

– Не смятам, че беше грешка. За нас, за разлика от „Демократична България“, заради нашата социална политика ни подкрепят граждани с по-леви убеждения. Участите ни на последните избори с отделни листи помогна да привлечем по-голям кръг избиратели. Преди вота направихме социологическо прочуване с привърженици на политиката срещу статуквото. Един от въпросите беше дали биха гласували за „Продължаваме промяната“, ако се яви заедно на избори с ДБ. Резултатите от анкетата показаха, че от общото участие бихме загубили част от гласоподавателите си. За това не смятам, че за последните избори не беше грешка самостоятелното ни участие в тях.

– За евентуалните предсрочни парламентарни избори ще има ли нови лица в партията?

– Ние винаги искаме да привличаме хора, готови да подкрепят нашата кауза на борба срещу статуквото и политико-икономическите кръгове, които управляват страната вече повече от 30 години. Има много младежи, искащи да влязат в партията. Все повече хора разбират, че ние сме политическата сила, имаща волята и смелостта да водим политиката, която сме заявили. В България доста често се говори и обещава едно, а се вършат съвсем други неща.

– Какво ни чака с само хартиени бюлетини на избори?

– След последните промени в Изборния кодекс машините останаха само за украшение, защото те нито отчитат резултата, нито вадят протокол, а са само един принтер. Те заместват химикалката и няма голямо значение дали ще си попълните бюлетината на ръка или с помощта на техниката. На практика това е пишеща машина, каквито се ползваха преди появата на компютрите.

Хартиената бюлетина дава основание за някои типчино нашенски пороци в изборния процес, които почти бяха отстранени с машинното гласуване. Колегите от ГЕРБ, ДПС и БСП, се аргументираха, че така хората щели да имат право на избор. В крайна сметка обаче това бяха само реплики за пред публиката, а в действителност те премахнаха машинното гласуване като отчитане на резултата. Изборният кодекс беше обърнат с хастара навън и на практика бе извършено покушение срещу него. Вече се отвори вратата за протоколи попълнени с много грешки, които след това лесно могат да бъдат фалшифицирани. Преди време в една малка секция в село край Бургас се оказа, че бюлетините в урната са повече от гласувалите там, разбира се, спечели ГЕРБ. В този ред на мислим е добре да си припомним видеото с бивш кмет на Пловдив от същата партия как инструктира активистите по какъв начин да направят невалидни бюлетините за другите политически сили. За това и на местни избори у нас се отчитат и по 500 000 невалидни бюлетини, което означава, че волята на толкова гласоподаватели е отишла на вятъра. По този начин се предизвиква значително изкривяване на вота.

Страната е в криза и имаше доста по-важни законопроекти за разглеждане, а не да се променя изборният кодекс. Освен това, някои от партиите подкрепяха едни предложения в комисия, но в зала гласуваха срещу тях. Пример е изискването, което искахме ние при изборите в чужбина декларацията на всеки гласоподавател да бъде попълвана в изборната секция и подписвана пред комисията там. В този случай ГЕРБ гласуваха заедно с ДПС и БСП, които бяха против.

– Как мислите, има ли дисбаланс в полза при отразяването от големите електронни и печатни издания у нас, включително държавните телевизия и радио на партиите на статуквото и на гледните точки на „Продължаваме промяната“?

– Да. Особено от държавната телевизия. Има медии, които ни отразяват винаги в една негативна светлина. Особено подобни интерпретации започнаха да зачестяват около случая с граничния пункт „Капитан Андреево“ и други мерки, предприети от нас. Определени медии определено не спомагаха за обективно отразяване на случващото се. Това не ме учудва, защото част от средствата за масова информация у нас са обвързани с тези кръгове в България, които усвояваха публичните ресурси десетилетия наред. Това е част от системата, срещу която се борим.

Поръчковите изследвания на някои от рейтинговите агенции на нагласите на гласоподавателите също са част от непреставащата негативна кампания срещу „Продължаваме промяната“.

– Споменахте за „Капитан Андреево“. Има ли риск отново да се върне старото положение там?

– Винаги е имало риск. Надявам се обаче, че след обществения отзвук, предизвикан от нашите мерки, подобно нещо повече да не се допуска, независимо кой е на власт. Следва да припомня, че новото ръководство на БАБХ, назначено след падането ни от власт, не се постара достатъчно да защити интересите на държавата в споровете с частната фирма. Дори юристи не са изпращали на съдебните заседания. Директорът на агенцията, допуснал тези пропуски вече е уволнен, но с това нещата не се решават, защото той възстанови на работа много хора, които в годините назад са съдействали за случващото се на границата. „Капитан Андреево“ е един от случаите, спомогнали отново да ни бъде отказано приемане в Шенген. На Запад много добре знаят за схемите по нашата граница и за това не бива да се чудим как да замитаме проблемите, а да ги решаваме. Явно обаче на някои в България им е изгодно нещата да се случват, както е било десетилетия наред.

– Какви са шансовете за редовно правителство в рамките на този парламент?

– Не искам да гадая. Съвсем скоро можем да видим как ще се развият събитията.

Говори се, че нещата ще се бавят, докато се стигне до третия мандат, който бил с най-големи шансове да успее? Според Вас вярно ли е това?

– Трудно ми е да преценя. Наистина има хора, искащи да се сформира кабинет на всяка цена. За мен по-важно е какви са мотивите за подобни стремежи. Ако такова правителство бъде свързано с продължаване порочните практики от миналото, то то е безсмислено. Ние не бихме участвали в такъв кабинет.

– Ще успеем ли най-после да дадем военна помощ на Украйна?

– Има решение на НС за даването на военната помощ. За мен беше важно тази стъпка да не отслабва нашите отбранителни способности. Да не забравяме, че войната гори доста близо до нашите граници. Разбира се, ние ще продължаваме да помагаме на Украйна.

– Как ще коментирате тиражираните твърдения, че давайки оръжие на Украйна, ние едва ли не, се замесваме във войната?

– България е част от ЕС и НАТО. Досега много държави дадоха оръжие на Украйна и не се вижда да има някаква пряка заплаха за тях.

– Как ще коментирате заканите на собствениците на рафинерията в Бургас да спрат прэоизводството?

– „Лукойл“ у нас в определено съотношение преработва и нефт, който не е руски. Сега също може да го прави. Не виждам причина рафинерията в Бургас да спре работа. Може горивата произведени от руски петрол да остават за вътрешния пазар, а от другата суровина – да се изнасят.

– Ще се справим ли с енергийната криза?

– Тя беше доста сериозна в първата половина на годината. Постепенно обаче, не само България, но и в целия ЕС се намират алтернативни решения. Смятам, че времето работи в наша полза.

– Според Вас, ще се приеме ли нов бюджет за 2023-та от НС или ще се мине с продължаване на тазгодишния?

– Голяма част от партиите в парламента поискаха от служения кабинет да внесе проект на бюджет, както е по закона. Това обаче не беше направено и остава в сила старият. В него може да се правят промени, но има ограничения, защото бюджетната рамка е друга. Редно е да припомня, че през миналата година, когато служебен финансов министър беше Асен Василев имаше актуализация на бюджета, което доказва, че всичко е въпрос на желание. До края на 2022 г. обаче остават много малко работни дни и за това вероятността да се изпълнява старият бюджет е много висока.

ВИЗИТКА

Роден е през 1978 г. Завършил е Техническия университет София.

На изборите за Европейски парламент през 2014 г. е кандидат от листата на НФСБ. На местните избори през 2015 г. е избран за общински съветник в Бургас от партия „Средна европейска класа“ (СЕК). През 2019 г. е кандидат за кмет на Бургас от СЕК, избран е за общински съветник.

На парламентарните избори през ноември 2021 г. е водач в листата на „Продължаваме промяната“ за 2 МИР Бургас, откъдето е избран.

На последните избори отново е избран. Народен представител от „Продължаваме промяната“ в 47-ото народно събрание. Член е на комисиите по превенция и противодействие на корупцията член и по транспорт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html