неделя, 5 май 2024 г.

Радев реже Нинова за мандат – за петък

Снимка: Архив

Елица Григорова за в. „Галерия“

Третият мандат за съставяне на правителство няма да отиде при Корнелия Нинова, както се предполагаше, научи „Галерия“. Срещу червената лидерка скоро ще бъде пуснат компромат, свързан с миналото й и по-конкретно с „Техноимпекс“. Въпросните материали имали благословията на президентството и скоро ще се тиражират, твърдят политици. Според тях тези стари неща се вадят съвсем целенасочено, за да бъде компрометирана Нинова непосредствено преди червения конгрес.

Расте вероятността третия мандат да получи Стефан Янев, който едва ли ще лансира себе си за премиер. За министър-председателския пост все още текат договорки, а министерствата са обект на тягостни пазарлъци между всички заинтересовани. „Янев ще бъде нещо като арендатор и ще трябва да се съобразява с онези, които му диктуват условията – Борисов и Радев“, твърди източникът на „Галерия“.

Подобни изказвания направиха и висши кадри на ГЕРБ, които дори посочиха, че в третия мандат за премиер отново може да бъде издигнат проф. Габровски, но този път не като партийна кандидатура на ГЕРБ, а като обединителна експертна фигура.

Това обаче едва ли ще се случи, защото междувременно около Радев нараства броят от кандидати за министър-председатели. Сред тях бил и Николай Василев, с чиято поява може да се официализира желанието на НДСВ да се върне в управлението на страната.

Третият мандат изглежда като все по-реализуем заради дългите совалки и заради изяснените вече мераци към определени сектори, смятат депутати. Колкото и да е трудно, според тях е възможно да има правителство, но не с втория мандат. Акад. Николай Денков обаче продължава да бъде фаворит не само на „Продължаваме промяната“, а и на отделни политици, според които той може и да успее с приемливо за мнозинството правителство.

Очаква се обаче той да получи мандата едва след празниците, което означава, че едва във втората седмица на януари е възможно парламентът да гласува предложения от него кабинет.

В средите на изпълнителната власт се говори, че все още някои служебни министри имат шансове да бъдат взети в редовен кабинет, ако са харесвани и от Борисов, и от Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html