понеделник, 29 април 2024 г.

Армения обвини руските мироопазващи сили в бездействие

Никол Пашинян
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Армения обвини руските мироопазващи сили в бездействие, предаде АФП. В бившата съветска република не са доволни, че че руските сили не са успели да предотвратят „незаконната блокада“ в населената с арменци област Нагорни Карабах в Азербайджан. Ереван обвини Баку, че е създал хуманитарна криза в планинския анклав, като е блокирал единствената сухопътна връзка, която го свързва с Армения.

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви, че руският мироопазващ контингент в Карабах „не изпълнява задължението си да контролира Лачинския коридор“. От миналата седмица азербайджански активисти блокираха ключовия път в знак на протест срещу незаконния според тях добив на полезни изкопаеми. Баку твърди, че протестът е бил спонтанен и гражданският транспорт може да се движи свободно в двете посоки между Армения и Карабах.

Арменците обаче обвиняват Азербайджан в организиране на демонстрациите, а Пашинян заяви, че „кризата в Лачинския коридор все още не е разрешена“. „В резултат на незаконната блокада хуманитарната ситуация в Карабах е изключително тежка. Основният смисъл на присъствието на руските мироопазващи сили (в Карабах) е да се предотвратят незаконните действия и да се контролира Лачинският коридор“, каза той.

Миналата седмица арменският парламент заяви, че регионът страда от недостиг на храна, лекарства и гориво.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс предупреди, че „затварянето“ на Лачинския коридор „има сериозни хуманитарни последици и връща назад мирния процес“ между двете страни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html