неделя, 5 май 2024 г.

Никола Стоянов: Не очаквайте от мен да следвам политиката по бездействие на Нинова

Служебният министър на  икономиката Никола Стоянов отговори през Фейсбук на  публикация в социалната мрежа на Корнелия Нинова, която съобщи, че БСП ще сезира прокуратурата за действията на служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов във връзка с инвестиция във фотоволтаици върху язовир “Огоста“.
„Не очаквайте от мен приемственост в политиката по бездействие, която Корнелия Нинова демонстрираше към Северозападна България като министър, а и като политик. Това казах на местните хора при днешната ни среща в Монтана за бъдещето на язовир Огоста и заявения инвестиционен интерес към него.
Представих проекта на германската компания и свършеното до момента.
„Профайн Енерджи“ заявиха инвеститорски интерес към България в изграждането на плаващ фотоволтаичен парк. Държавата до момента не се е ангажирала с нищо друго, освен че ще проучи възможността подобен проект да се реализира. Защото това е иновативна технология, която до сега не е изпълнявана в България. Сформирали сме работна група с всички ангажирани институции и се надявам в най-кратки срокове да сме готови с анализа.
Имаме реален шанс Северозападна България да бъде дом на инвестиция за 1 млрд. евро. След Нова година отново ще бъда в Монтана, защото е важно и местните хора да имат цялата информация и заедно да решим – искаме ли да реализираме подобен проект или не.
Учудва ме факта, че хората, с които говорих днес в областния град разбират процеса, а бивш министър на икономиката не успява. Виждайки спекулациите на г-жа Нинова на тема как така има заявен интерес, а ще правим конкурс ще опитам още веднъж да й обясня.
Логиката е много проста – държавата не е мислила до този момент за хипотеза за изграждане на плаващ соларен парк на Огоста. Сега има компания, която заявява, че има ноу-хау и опит, за да осъществим такъв проект и са готови да инвестират в него. На тази основа институциите сформират работна група, за да проучат – от административна и законова гледна точка, може ли това да се случи и ако да – как. Ако отговорът на първия въпрос е положителен (тоест, че може да се реализира такъв проект на язовир), ние мислим в посока за откриване на публичен конкурс. Защото, ако една компания вижда интерес да го направи, значи има и други. А при състезателно начало ще търсим най-добрите условия за държавата“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html