неделя, 5 май 2024 г.

19 души са разпитани за инцидента с автобуса до село Младиново

СНИМКА: БГНЕС

19 души вече са разпитани за инцидента с автобуса до село Младиново в хода на образуваното досъдебно производство. При катастрофата загина жена и 19 души бяха ранени. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов. Той припомни, че катастрофата се разследва от екип от четирима следователи от Окръжната следствена служба в Хасково.

Работи се по всички версии, но основните са две – човешка грешка, свързана с несъобразена скорост, и внезапна техническа неизправност на превозното средство, каза Стоянов. Загиналата е 68-годишна жена с постоянен адрес в Бургас. Общо 40 души с водача са били в превозното средство, което се е връщало от екскурзия в Кавала, Гърция, към Бургас.

Предстоят множество експертизи – комплексна автотехническа на автобуса, и медицински. Автобусът е минал последно технически преглед през октомври т.г., каза в отговор на журналистически въпрос Стоянов. Той поясни още, че няма данни за участие на друго превозно средство в инцидента, но посочи мократа настилка като един от факторите, които може би е улеснил настъпването на произшествието. Пробите за алкохол и наркотици на водача са отрицателни.

Пътят е обозначен надлежно със знаци и маркировка, каза директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково Атанас Ненков. При движението си автобусът е преминал през мантинелата и е спрял в участък с гъсти и тънки дървета, които са подействали като буфер. В противен случай превозното средство е щяло да се обърне напълно, а не само странично, в дълбокото 10-15 метра дере и така случаят щеше да бъде с по-тежки последици, поясни Ненков.

Той добави, че усилията на полицията, пожарната и парамедици в първите минути и часове на катастрофата са били изяло насочени към спасяването на хората. Пасажерите без наранявания са били приютени първо в кмеството в село Младиново, където община Свиленград им е осигурила храна и вода. След това са преминали преглед в болницата в Свиленград и са транспортирани към Бургас, откъдето фирмата – превозвач е изпратила друг автобус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html