неделя, 5 май 2024 г.

Росен Христов: Осигурили сме газ за зимния период

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че е осигурен газ за зимния период.  „Имаме оферти, в момента преговаряме за цена. Ако успеем да осигурим допълнителни количества на по-евтина цена, ще намалим черпенето от Чирен, което ще ни позволи да поддържаме цената по-ниска и това количество газ да остане за резерв“, посочи той в ефира на БТВ. Росен Христов добави, че в момента текат оценките на офертите, които са за средносрочни доставки.

„Работим с юристи по всички казуси, свързани с договора с „Газпром“ – както за наши претенции, така и отговор на ответни претенции от тяхна страна“, каза той.

„Тук е важно да се каже, че този въпрос колкото повече се коментира и политизира, толкова повече отслабва нашата позиция, защото изтича информация“, коментира министърът на енергетиката.

Според него за периода, в който доставките от Русия са спрени, е купуван газ на значително по-висока цена. „Това се оценява поради обемите на стотици милиони, въпросът е оттук нататък да не се правят грешки и да няма необмислени и непрофесионални решения, за да нямаме такива ситуации“, отбеляза Росен Христов и обясни, че България дължи около 10 млн. долара за газ, който е доставен и не сме платили. „Трябва да се намери цялостно решение, така че нашите интереси да са защитени“, заяви служебният министър на енергетиката.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html