неделя, 5 май 2024 г.

Двама тийнейджъри са убити на протест в Перу

Снимка: БГНЕС

Двама тийнейджъри са убити, а четирима души са ранени в Перу по време на протести с искане за провеждането на общи избори, след отстраняването от власт на бившия президент Педро Кастильо, съобщи Ройтерс, като се позовава на полицията и на местните власти.

Миналата седмица новият президент Дина Болуарте положи клетва, след като предшественикът й Кастильо беше отстранен от парламента и арестуван за опит да разпусне законодателния орган, за да предотврати процедура по импийчмънт срещу него.

Демонстрантите, мнозина от които привърженици на Кастильо, в продължение на дни настояват в Перу да бъдат произведени избори, вместо на Болуарте да бъде позволено да остане на власт до края на мандата на Кастильо през 2026 г. Някои от демонстрантите издигат искания и за разпускане на парламента.

Омбудсманът на Перу Елиана Револар каза пред местната радиостанция RPP, че двама младежи, съответно на 15 и на 18 години, са загинали по време на сблъсъци с полицията в град Андахуайлас в андския регион Апуримак, „вероятно в резултат на огнестрелни рани“.

Балтазар Лантарон, губернатор на Апуримак, съобщи, че има сведения за четирима ранени, на които се оказва медицинска помощ.

Перуанската асоциация на летищата и пътническата авиация съобщи, че летището в Андахуайлас е затворено след нападения и вандалски действия. Демонстрантите са подпалили помещението на предавателя, който има ключово значение за предоставянето на навигационни услуги.

Службата на омбудсмана съобщи още, че двама полицаи са били държани в продължение на часове в плен от демонстрантите, но по-късно са били освободени.

При сблъсъците в събота бяха ранени 16 цивилни и 4 полицаи.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html