неделя, 5 май 2024 г.

Жители на наводнените карловски села излязоха на протест и блокираха движението

Снимка: Радио Пловдив, Антоанета Петричанска

Жители на наводнените карловски села излязоха на протест. Те блокираха за кратко Подбалканския път при разклона за село Московец.

Хора от Богдан, Каравелово и Слатина, засегнати от бедствието на 2 септември, твърдят, че институциите си прехвърлят отговорността за решаването на проблемите с възстановяването на инфраструктурата и частните щети след наводнението.

Според протестиращите в по-голямата си част извършените до момента действия по разчистване са били хаотични и без ясна стратегия. По думите им в спешен порядък трябва да се възстановят пътната инфраструктура и мостовете в засегнатите села. Те настояват деретата и реките в региона да бъдат укрепени и разчистени възможно най-скоро.

Хората искат да остане в сила забраната на стопанската сеч във водосборите на поройните дерета над селата Богдан, Каравелово и Слатина и терените там да бъдат залесени. Селата имат нужда още от цялостна подмяна на водопровода, да бъдат възстановени обществените сгради, уличното осветление, както и да бъдат поставени контейнери за смет, които да се извозват редовно. Протестиращите искат от местната и държавната власт информация дали са приключили разследванията относно причините, довели до бедствието, и какво са установили.

На 10 декември община Карлово публикува подробен план за възстановяването на инфраструктурата в селата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html