неделя, 5 май 2024 г.

Главният прокурор на Хага е против трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна

Международния наказателен съд официално e създаден на 1 юли 2002 г.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага се обяви срещу специализиран военен трибунал за военните престъпления на Русия в Украйна. Карим Хан изрази опасенията си, че по този начин Международният наказателен съд ще се окаже „излишен“. Той призова международната общност да подкрепя по-дейно и по-щедро разследванията на терен. Русия не признава съда в Хага.

През октомври Нидерландският парламент одобри предложение за създаването на специален трибунал в Хага, който да преследва съдебно руски военни и политически ръководители във връзка с конфликта в Украйна. В същия град е седалището на Международния наказателен съд (МНС), който вече е започнал разследване за евентуални военни престъпления след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. Този съд обаче няма юрисдикция да инициира съдебни преследвания във връзка с агресията в Украйна.

Киев отдавна лобира за създаването на специален международен или хибриден трибунал, който в сътрудничество с МНС да съди високопоставени представители на Русия, отговорни за нахлуването на руските сили в Украйна. Миналата седмица Естония, Латвия и Литва призоваха в съвместно изявление страните от ЕС да подкрепят създаването на такъв трибунал.

Според приетата от ООН дефиниция акт на агресия означава „нашествие или нападение от въоръжените сили на една държава срещу територията на друга държава или всякаква военна окупация“.

Международния наказателен съд официално e създаден на 1 юли 2002 г. (денят, в който Римският статут влиза в сила). Занапред Съдът има право да упражнява юрисдикцията си спрямо лица във връзка с много тежки престъпления, предизвикали международна загриженост, извършени преди тази дата и посочени в този статут. МНС може да упражнява своето право, ако обвиняемият е гражданин на държава членка или ако престъплението е извършено на територията на държава членка, или ако случаят се предава чрез Съвета за сигурност на ООН. Съдът има предназначение да допълва националните съдебни системи. Тя може да упражни своята юрисдикция, само когато националните съдилища не желаят или не са в състояние ефикасно да извършат разследването или наказателното преследване. Инициативата по отношение на разследването и съдебното решение е оставено на държавите членки, които са 112.

До този момент Съдът е образувал следствено дело по седем случая, всичките от Африка: Уганда, Демократична република Конго, Централно африканската република, Дарфур (Судан), Република Кения, Либия и Кот Д’ивоар. Вследствие има шест обвинени души, седем от които са бежанци, двама са починали, четирима са арестувани и трима са се представили доброволно пред Съда.

В Хага също така в началото на 90-те години на миналия век бе създаден Международният наказателен трибунал за бивша Югославия, понякога наричан накратко Хагският трибунал. Той е структура на ООН, създадена с Резолюция 827 на Съвета за сигурност на ООН на 25 май 1993 г., за да подведе под съдебна отговорност сериозни престъпления срещу човечеството, извършени по време на войните в бивша Република Югославия. Трибуналът е специален съд, който е отговорен за издаване на присъди във връзка с тежки престъпления, които са извършени през 1991 г. в Югославия. Пълното наименование на тази институция е Международен трибунал за съдебно преследване на лица, отговорни за сериозни нарушения на международното хуманитарно право, извършени на територията на бивша Югославия от 1991 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html