неделя, 5 май 2024 г.

Александър Ловров представя от „От Кипровец до Винга“

Писателят Александър Ловров

В духа на декемврийските празници сякаш винаги се опитваме да си припомним кои сме ние, от къде сме тръгнали и какво ни предстои в бъдеще. Обръщаме се назад към историята и даваме поле за размисъл на всичко случващо се по света и у нас.

Още в самото начало на месеца от Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) и Дружеството на банатските българи в България – „Фалмис“ ще представят на вниманието на всички книгата на писателя Александър Ловров – „От Кипровец до Винга“. Събитието ще се проведе на 7-ми декември от 18:30 ч. в Огледалната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Авторът е потомък на български родове от с. Винга в Банат, завърнали се в България в края на 19-ти век. Роден през 1945 г. в с. Асеново, днес община Никопол, той се преселва със семейството си в град Плевен, където учи и завършва механотехникум. През 1969 г. се дипломира с инженерна специалност във ВА “ Г.С. Раковски“ и е назначен в завод на Министерството на народната отбрана, където се пенсионира като полковник. През 2010 г. започва проучванията за предците си, като публикува поредицата  „Родовата памет на банатските българи“ на Дружеството на банатските българи в България и в списание „Родознание“ на българска генеалогична федерация „Родознание“.

През следващите години разширява и обхвата на проучванията си и се задълбочава в темата и започва да публикува материали в различни електронни и печатни медии, а темите обхващат миналото и настоящето на банатските българи. Освен историята, той включва и свои размисли, тълкувания и версии на някои факти, събития и причинно-следствените връзки между тях.

Години наред той е доайен на дружество на банатските българи в България „Фалмис“ и на Управителния му съвет. И до днес той за миг не спира да се бори за идеята за единството на общността и да засилва връзката на дружеството с българите от Винга.

На събитието книгата ще бъде представена от изпълнителния директор на ИАБЧ – г-жа Райна Манджукова, а участие в него ще вземе и председателят на Дружеството на банатските българи в България „Фалмис“ – госпожа Светлана Караджова. Книгата е и част от издателската политика на ИАБЧ и ще се разпространява напълно безплатно.

На представянето ще бъдат показани и издания за Винга на краеведа винганин Иван Ранков, издадени в България от автора на „От Кипровец до Винга“ – Александър Ловров. Ще можете да се запознаете лично с него и да му зададете всички въпроси, които ви вълнуват, да получите интересни и вълнуващи отговори, както и да вземете безплатен екземпляр от книгата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html