неделя, 5 май 2024 г.

От „Продължаваме Промяната“ поискаха изслушване на премиера Гълъб Донев за Шенген

СНИМКА: БГНЕС

От „Продължаваме Промяната“(ПП) поискаха изслушан премиерът Гълъб Донев за Шенген. Искането вече било внесено в деловодството на парламента. За всички е ясно, че в Шенген не ни пускат заради Бойко Борисов и неговата политика в последните 12 години, посочи Настимир Ананиев (ПП), цитиран от БТА.

Малко сме се забавили всички тук, отговори председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. По-късно председателстващият заседанието в момента Росен Желязков обеща въпросът да се обсъди на председателски съвет и евентуално да бъде включен в седмичната програма за работа на Народното събрание.

Проблемът с българското членство в Шенген не би трябвало да разделя българския политическия елит, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той Тома Биков и обвини управляващите от последните две години за разграждане образа на България в Европейския съюз, на контрола върху границата и мигрантската криза.

По информация на „Свободна Европа“ Нидерландия мотивира решението си да наложи вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство с незадоволителните според нея резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Външният министър Вопке Хукстра каза, че е “твърде рано” за промяна на тази позиция по отношение на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност. Австрия също изрази резерви към членството на България в Шенген. Канцлерът Карл Нехамер каза, че страната му подкрепя членството на Хърватия, но е против присъединяването на България и Румъния.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html