сряда, 8 май 2024 г.

Русия – говорител на независимите национални държави

Снимки: интернет

Владимир КОСТОВ

С понеделника – 28 март 2022 – започнаха да текат няколкото дни или седмици, които може да променят много днешния ни свят. Не бе обявена атака с ядрено оръжие. Но ултиматумът на Русия да й се плаща (б.р. – газа) в рубли, може би ще изиграе роля още по-значима за развитието на съвремието от един дори и сериозен военен сблъсък.

Големите държави, така наричаните, или имащите се за велики сили, никога не са стояли настрана от управлението на финансите на света. Но това се правеше при спазване на прието от всички „взаимно уважение“, дори и когато диктатът на силните на деня бе провеждан без задръжки, а често и с употреба на военна сила.

Разбираемо е нежеланието на западните страни да се съгласят с искането на Русия. Прието, то фактически признава качеството на Русия като един реален субект и фактор.

Но на какво основание може да бъде забранено на страната, която изнася свой продукт на световния пазар, да иска да й бъде заплатено в нейната си официална валута?

И ако бъде прието искането на Русия, на какво основание би се отказвало на всяка друга държава, нейните стоки също да бъдат заплащани със съответната валута на тази именно държава?

Близко е до ума, че дори само въобразяването на подобно развитие, би смутило сериозно, имащото се за глобално, „доларово господство“.

Както и да се възприема искането на Русия да й се плаща в рубли, очевидно е, че макар то да е издигнато от Русия, самата му същност го очертава като израз на интереса на всички самостоятелни национални държави. Отношението, което би било изразено към него от всяка една страна, ще разкрива характера и истинските амбиции на всеки национален елит. И оценките и действията на този терен са и ще бъдат не еднократен акт, а непрестанен процес.

В досегашния си конфликт със Запада, Русия се представяше като защитаваща своя национален интерес. С искането си да бъде заплащана една или друга руска продукция с рубли, тя се опитва да се представи като говорител на независимите национални държави.

Дали Русия ще успее да изпълни със съдържание и да придаде съответна тежест на тази своя роля? Не мисля, че е възможно да се отговори категорично.

И това именно мотивира изключителния интерес към предстоящите няколко седмици. Или – според някои – само броени дни.

Източник:  epicenter.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html