сряда, 1 май 2024 г.

Драгомир Заков: Време е за непопулярни решения в отбраната

Снимки БТА; интернет

„Както българските граждани, така и нашите военнослужещи имат нужда не просто от армия и въоръжени сили, имаме нужда от боеспособна армия, от боеготова армия, която може да ни защити, от армия, която продължава да бъде гордост за обществото и военнослужещите“, заяви военният министър Драгомир Заков, който представя екипа си и приоритетите в работата на Министерството на отбраната.

„Имаме необходимост да запълним ключови военни способности, каза министърът. Той добави, че това означава сериозни разходи, които българските граждани, всички ние, трябва да отделим. За да можем обаче да поискаме тези средства от българското общество, необходимо е да гарантираме, че те ще бъдат похарчени за истински способности и че ще бъдат изхарчени по честен начин“, заяви министър Заков.

По думите му обаче не може това да се очаква за 1 месец или половин година, а периодът ще е много по-дълъг. „Това не може да стане за 1 месец, за 6 месеца, вероятно няма да може да стане и за 3, 4 или 5 години, важно е обаче да положим правилна основа“, коментира Заков.

„Напълно си давам сметка, че в годините някои проекти са били свързвани със съмнения за корупция, каза още Заков. Затова един от нашите подходи при осъществяването на предстоящите проекти за модернизация ще бъде да използваме всички възможности, които ни предоставят и съюзните формати НАТО и ЕС, както и сътрудничеството с нашите съюзници на равнище правителства“, каза той.

Министър Заков заяви, че първият принцип, с който е дошъл в МО, е готовността да се вземат тежки решения.

„Поех министерството в един момент, в който всички компромиси, които са правени във времето назад, всички забавени решения поради някакво политическа логика. Всички тези компромиси в кризата, в която се намираме, вече не могат да бъдат правени. Време е да се вземат държавнически решения, те не винаги са популярни, не винаги това са решения, които биха могли да спечелят гласове“, подчерта министърът.

И отново отбеляза, че дългосрочната цел на министерството е България да има армия и въоръжени сили, които да могат да използват целия набор от способности във всички области.

„Днес също е много символична дата – навършват се 18 години от членството в НАТО. 18 е годината на пълнолетието, на осъзнаването – годината времето да осъзнаем мястото, ролята и възможностите, които ни предоставя членството в НАТО. Българският глас е важен. Организации като НАТО са толкова силни, колкото е силно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено на НАТО. Но ние не трябва да допуснем да станем най-слабото звено на Алианса“, каза Заков и добави:

„НАТО ни предоставя огромен набор от възможности, това е невероятен шанс за нас. Изгубили сме години, през които е можело да се възползваме от тях. За в бъдеще отговорността остава наша. Трябва да развием способности, с които да гарантираме и самостоятелно нашата сигурност. Но когато е необходимо, ще разчитаме на тях и ще получим помощ“.

Министърът представи и кадрите в своя кабинет. Заместник-министри са Йордан Божилов – анализатор в сферата на сигурността и отбраната, и Александър Петков – част от служебните кабинети със сериозен опит и в търговски дружества. Началник на кабинета е Антоанета Лозенска, която е юрист с богат опит в администрацията в различни български институции, специализирала е и медийно право във Франция. Адмирал Емил Ефтимов е началник на отбраната и Антон Ластарджиев – постоянен секретар на отбраната.

Заков заяви, че следва в екипа да постъпват и нови кадри. Попитан за евакуацията на кораба с български моряци в Мариупол, той коментира, че министерството не е водещата структура, но се включва с каквото е необходимо.

Драгомир Заков посочи и 9 приоритета, които кабинетът му си е поставил: бойна техника за изграждане на батальонна бойна група в състава на механизираната бригада, развитие на способности за артилерийска поддръжка, придобиване на 3D радари, изграждане на система за противовъздушна отбрана, придобиване на безпитолни летателни апарати, придобиване на многоцелеви подводници, придобиване на боеприпаси за плавателни средства във ВМС, придобиване на брегови противоракетни комплекси, придобиване на полево-комуникационно оборудване, придобиване на самолетите F16.

„Дори да имаме най-високата заплата, когато имаме един военнослужещ, който работи с техника, с която е работил и дядо му, това не е стимулиращо“, отговори Заков, попитан дали порционът на военнослужещите ще бъде вдигнат. Той обясни, че предстои това да се случи след решение на МС.

Военният министър коментира и че се развива проектът с батальонната група. „Има заявен принос от САЩ с ротата Страйкър, заявен принос от Обединеното кралство, от Албания, имаме готовност от Италия за изпращане на доста сериозен контингент. Тя има отбранителни функции. В основата на групата е български батальон. Водещ елемент вероятно ще стане италианският контингент, но вътре ще продължи да има български военнослужещи. Батальонната група ще еволюира към многонационална“, отбеляза още Заков.

„Министърът на отбрана не може сам да решава да изпрати каквото и да било на когото и да било“, каза той в отговор на въпрос дали България ще изпрати военна помощ. Закон беше категоричен, че армията не може да се лиши от техника, и призова да не се тиражира твърдението, че щом не изпращаме оръжие, подкрепяме действията на Русия.

Източник: dnes.dir.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html